TTIP1005 Nutrition, Health and Physical Exercise (2–6 cr)
Description
Sisältö
Ravitsemus- ja ruokasuositukset, laadullisten suositusten tausta ja tieteelliset perusteet
Väestön ravitsemuksen muutostrendit
Ravinto- ja ruoka-aineiden perusteet
Ravitsemus ja terveys – väestön terveyden edistäminen ravitsemuksen keinoin
Ravitsemustilan, energiankulutuksen ja –tarpeen arviointi
Ravitsemuksen merkitys liikunnassa ja urheilussa – urheilijan ravitsemuksen erityiskysymyksiä
Ravitsemuksen tutkimusmenetelmät
Ruoankäytön arvioinnin ja palautteen annon harjoittelu (ruokapäiväkirja ja ravintolaskentaohjelma, tutustumista muihin seurantamenetelmiin)
Learning outcomes
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa kuvata yleiset ravitsemussuositukset, niihin liittyvät fyysisen aktiivisuuden suositukset, suositusten laatimisen periaatteet ja keskeiset tieteelliset perusteet
- osaa kuvata väestön ravitsemuksen keskeiset muutostrendit
- osaa arvioida kriittisesti ravitsemuksen tutkimusmenetelmiä
- tietää ravitsemuksen merkityksen terveyden ylläpitämisessä elämänkulun eri vaiheissa
- osaa ottaa huomioon eri-ikäisten liikkujien ja urheilijoiden erityistarpeet ravitsemuksessa
- osaa käyttää ravintolaskentaohjelmaa ja tulkita saatuja tuloksia sekä tehdä tulosten perusteella yleistasoisia muutossuosituksia ruokavalion parantamiseksi terveyden näkökulmasta
Additional information
Huom. Jos opintojakso kuuluu terveystieteiden tutkinto-ohjelman pakollisiin opintoihin, suoritetaan se 6 op laajuisena.
Study materials
Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Suomalaiset ravitsemussuositukset, uusin päivitys
Nordic nutrition recommendations 2012. Part 1. Summary, principles and use. 2013. 5. painos. Copenhagen: Nordic Council of Ministers.
Literature
- Ilander O. (toim.), Heikura I., Hietavala E-M., Laakso M., Manner L. & Mursu J. 2021. Liikuntaravitsemus 3.0. Lahti: VK-Kustannus Oy. (Luvut: 1, 4-11, 13, 380 s.).
- Luennolla ilmoitettu materiaali (elämänkulun eri vaiheisiin liittyen).
Completion methods
Method 1
Participation in teaching (2 cr)
Teaching
2/22–5/31/2021 Seminar
Participation in teaching (4 cr)
Luennot 15 h ja kirjallisuustentti
- Tentittävä kirjallisuus:
- Ilander O. (toim.) 2014. Liikuntaravitsemus – tehoa, tuloksia ja terveyttä ruuasta. Lahti: VK-Kustannus Oy. (408s.) ISBN 978-951-9147-70-3. Päivitetään uuteen painokseen heti kun uusi kirja ilmestyy.
- Luennoilla ilmoitettu materiaali (elämänkulun eri vaiheisiin liittyen)